Tendințe în arhitectură în anul 2022

Vremurile actuale ne aduc aminte că singura certitudine este schimbarea. Acest lucru se aplică mai multor aspecte ale vieții, iar tendințele arhitecturale, care se află în continuă evoluție, reprezintă unul dintre acestea. Spre ce ne vom concentra atenția în acest domeniu în anul 2022?

Din cauza pandemiei, a costurilor ridicate de trai și a migrației vecinilor noștri dinspre granița de nord-est, numeroși oameni s-au confruntat cu provocarea de a-și reproiecta locuințele. A fost nevoie de modelare a spațiului pentru a lucra și pentru a studia de la distanță, precum și de a reamenaja spațiul pentru a găzdui în condiții confortabile mai multe persoane. Nu este surprinzător faptul că tendințele arhitecturale vorbesc despre flexibilitate și funcționalitate, iar designerii propun spații deschise care oferă o libertate mai mare de amenajare și facilitează adaptarea la nevoile în continuă schimbare.

Ecologie și sustenabilitate

Ce înseamnă mai exact acest lucru? În primul rând, înseamnă utilizarea de materiale reciclate, naturale sau reciclabile. Apelarea la materialele produse local și lucrul cu furnizori din proximitate. Sustenabilitatea mai înseamnă și proiectarea clădirii astfel încât aceasta să poată fi renovată și, mai târziu, demolată.

Eficiența energetică este viitorul

Tendința curentă este către clădirile cu amprentă de carbon neutră sau aproape neutre din punct de vedere energetic. Acestea folosesc soluții eficiente energetic, precum pompe de căldură și izolații deosebit de performante. Casa în sine este poziționată în funcție de soare, făcând rentabilă instalarea de surse de energie regenerabilă, precum panourile fotovoltaice.

La fel de importantă este modernizarea termică a caselor vechi. Modificările realizate sunt în sensul asigurării încălzirii spațiului într-un mod mai economic și a reducerii pierderilor de căldură. Studiile recente arată că simpla înlocuire a unei surse vechi de încălzire nu este suficientă; prin urmare, izolarea pereților este esențială. Toate elementele structurale - acoperiș și pereți, precum și elementele care țin de finisaje, precum ferestrele - trebuie să fie acoperite cu materiale adecvate. Numai o abordare integrată a problemei va asigura izolarea completă a clădirii.

Minimalismul și apropierea de natură

O formă simplă, compactă și utilizarea cu masură a elementelor decorative reprezintă cheia pentru o clădire eficientă din punct de vedere energetic, economică și ușor de aranjat. Tendințele în arhitectură, precum minimalismul și apropierea de natură se manifestă prin utilizarea materialelor de finisare de origine naturală, ex. lemn, piatră și suprafețe mari din sticlă. Datorită pereților din sticlă, avem o vedere perfectă spre natură și, astfel, casa noastră devine o parte din ea.

Deasemenea, combinăm minimalismul și apropierea de natură cu culorile. Anul acesta va fi dominat de culori naturale, atemporale, care completează ultimele tendințe în arhitectură. Nuanțele de bej, verde, albastru, cele de alb și culorile pastel vor deveni cele mai populare alegeri. Culoarea anului 2022 de la Ceresit - ZANZIBAR 6 - se potrivește perfect acestei categorii, la fel ca și întreaga paletă de culori din colecția Colours of Nature.

Reamenajare și revitalizare

Următoarele două tendințe arhitecturale implică o creștere în ceea ce privește achiziția de clădiri deja existente, care necesită renovare și reamenajare. Acest lucru se datorează în principal reducerii terenurilor disponibile. Această abordare este apropiată de ecologie - nu distrugem suprafețele verzi, însă renovăm clădirile existente care s-ar putea elibera de-a lungul timpului. Acest lucru are deasemenea un impact pozitiv asupra planului urbanistic - previne extinderea urbană, reduce în mod indirect traficul și crește atracția pentru mediul urban.

Tehnologia în designul și realizarea de case

Toate tipurile de analize și simulări, de ex. cele pentru înmagazinare a energiei solare, parametri de vânt, umbrire, etc. sunt utilizate din ce în ce mai mult în procesul de design și de planificare. Astfel, se utilizează tehnologia „digital twin”, adică reprezentarea digitală a clădirii care este în curs de proiectare. Este pregătită o simulare virtuală a ciclului de viață, oferind o mai bună idee asupra costurilor de construcție, realizare și evacuare a deșeurilor casei. Acest lucru va permite reducerea amprentei de carbon de-a lungul duratei de viață a clădirii.

Tendințele tehnologice mai includ așa-numita „locuință smart”, care se referă la controlul căldurii, al iluminatului, al storurilor, al deschiderii ușilor și ferestrelor prin intermediul unei aplicații. Acest lucru ne permite să adaptăm designul nevoilor noastre individuale și să îmbunătățim eficiența în materie de energie și siguranță.

Locuința sănătoasă sau aspectul psihologic al arhitecturii

Neuroarhitectura este un domeniu științific relativ nou, care studiază nevoile oamenilor, utilizatorul principal al arhitecturii. Aceasta se concentrează asupra aspectelor simbolice și estetice, precum înălțimea tavanului, culori, poziția ferestrelor, unghiuri ale pereților și ale mobilierului, spații deschise și sunete.

Această tendință mai include și o abordare holistică a designului. Aceasta se bazează pe o analiză a nevoilor utilizatorilor la nivel fizic, spiritual, psihologic și social, pentru a crea spații cu valori optime pentru starea de bine.

CITEȘTE ȘI
1/1

Mai puțin înseamnă mai mult - minimalismul în arhitectură

Ornamentele opulente și din belșug nu se potrivesc întotdeauna în cadrul unui interior. Însă minimalismul în arhitectură este atemporal și nu se demodează niciodată. Vă veți convinge singur că uneori mai puțin înseamnă mai mult.

CITEȘTE MAI MULT

PARTEA VERDE A DESIGNULUI ARHITECTURAL

Culorile sunt pasiunea noastră. Pentru că natura ne inspiră în tot ceea ce facem, de un lucru putem fi siguri: verdele nu se va demoda niciodată. Tendințele în materie de sustenabilitate au acaparat lumea într-o clipă. Și nu par deloc să incetinească! Numeroase industrii, inclusiv industria construcțiilor și arhitectura caută în mod constant să implementeze noi soluții eco.

CITEȘTE MAI MULT

Stil și culoare - combinația perfectă

Arhitecții și designerii se confruntă uneori cu sarcini dificile. Pe lângă faptul că trebuie să realizeze designul unei clădiri într-un anumit stil, aceștia trebuie să aleagă o culoare a fațadei care să se potrivească. Care sunt diferitele stiluri și ce culori trebuie utilizate?

CITEȘTE MAI MULT

Puterea combinațiilor naturale

Utilizarea de materiale naturale și căutarea surselor de inspirație în natură reprezintă una dintre cele mai puternice tendințe ale momentului, si ne așteptam să vedem asta mult timp de acum înainte. Prin urmare, merită să avem în vedere utilizarea pe fațade a materialelor de origine naturală sau a materialelor alternative, care le imită pe acestea.  

CITEȘTE MAI MULT