PARTEA VERDE A DESIGNULUI ARHITECTURAL

Culorile sunt pasiunea noastră. Pentru că natura ne inspiră în tot ceea ce facem, de un lucru putem fi siguri: verdele nu se va demoda niciodată. Tendințele în materie de sustenabilitate au acaparat lumea într-o clipă. Și nu par deloc să incetinească! Numeroase industrii, inclusiv industria construcțiilor și arhitectura caută în mod constant să implementeze noi soluții eco.

Jungla urbană

Una dintre numeroasele probleme legate de mediu cu care ne confruntăm este populația umană în continuă creștere. ONU estimează că până în anul 2050, Pământul va găzdui zece miliarde de oameni. Acest lucru înseamnă că orașele noastre vor continua să se dezvolte. Acolo unde cândva creșteau păduri, vor apărea noi clădiri și zgârie-nori, luând cu ele și ultimele rămășițe de verde.

Verdele este noul negru

Pentru a face față junglei nesfârșite a orașului, arhitecții au găsit o soluție care nu este doar plăcută ochiului, ci și plămânilor. Un acoperiș verde este un tip de acoperiș care este acoperit de vegetație plantată în membranele hidroizolante, fie parțial, fie complet. Este o soluție interesantă pentru insula de căldură urbană - o zonă de temperatură ridicată, obținută prin activitățile umane din cadrul orașului și prin impactul razelor soarelui, care încălzește suprafața clădirilor.

Din cauza spațiului limitat, ideea de gestionare a suprafeței superioare a clădirilor crește în popularitate. Designerii sunt dornici să creeze grădini suspendate sub cerul liber. Această soluție frumoasă se metamorfozează odată cu clădirea, cu fiecare anotimp care trece. Totuși, astfel de creații au un scop mai mare decât unul exclusiv estetic.  

O mare parte a căldurii dintr-o clădire iese prin acoperiș. Acoperișurile verzi sunt o soluție naturală la această problemă, acestea având proprietăți izolante. Sunt perfecte în ceea ce privește păstrarea căldurii și servesc drept protecție împotriva vântului. Cercetările efectuate în Canada dovedesc faptul că prin adăugarea de acoperișuri verzi pentru doar 50% din spațiul disponibil în centrul orașului Toronto, temperatura medie din oraș va scădea cu 0,1-0,8°C. Mai mult, proprietățile acoperișurilor verzi de reducere a zgomotului aduc mai mult confort în viața de zi cu zi a locuitorilor.

Un alt mod de a face față temperaturilor ridicate este utilizarea tencuielilor decorative sau a vopselelor în culori deschise pentru fațadă. Culorile închise absorb lumina, ceea ce duce la o încălzire mai rapidă a clădirii. În schimb, culorile deschise reflectă razele UV și încetinesc procesul de încălzire. O alegere deosebit de interesantă de culoare pentru fațadă este albul, pentru care veți descoperi șase nuanțe diferite în paleta de culori inspirată de natură, Armonios și Echilibrat.

Paleta de nuanțe de alb este disponibilă aici.

Udați-vă plan(e)ta

Sistemul de acoperiș verde este o soluție minunată pentru modernizarea clădirilor deja existente. Mai multe spații diverse pot fi transformate astfel: garaje, spații industriale sau comerciale, clădiri rezidențiale. În acest mod, acestea pot servi ca habitat pentru numeroase specii de animale diferite, precum albine, păsări sau fluturi. Iar asta nu e tot!

Acoperișurile verzi sunt o modalitate bună de reducere a absorbției de căldură și de economisire a apei. Apa pluvială stocată pe acoperiș este absorbită de plante și eliberată înapoi în atmosferă. Acest proces creează un circuit închis, în care factorii poluanți nu trec mai departe de sol.

Fiți verzi, din cap până în picioare

Plantele au o influență pozitivă nu numai asupra mediului, ci și asupra condițiilor de trai ale cetățenilor. Într-o lume în care oamenii sunt separați de soare prin clădiri de mulți metri înălțime, merită întotdeauna să faceți eforturi să rămâneți cât mai aproape de natură.

Vă invităm să citiți mai multe informații despre lupta noastră pentru sustenabilitate pe Pagina de sustenabilitate.

 

CITEȘTE ȘI
1/1

Mai puțin înseamnă mai mult - minimalismul în arhitectură

Ornamentele opulente și din belșug nu se potrivesc întotdeauna în cadrul unui interior. Însă minimalismul în arhitectură este atemporal și nu se demodează niciodată. Vă veți convinge singur că uneori mai puțin înseamnă mai mult.

CITEȘTE MAI MULT

Japandi - descoperiți Zen-ul dvs.

Este un duo perfect de stiluri: binecunoscutul hygge scandinav și wabi-sabi, care este un alt termen pentru armonia japoneză. Japandi este mai mult decât un simplu design. Este un stil de viață, orientat către recunoașterea frumuseții minimalismului și a simplității, precum și către respingerea lucrurilor care nu sunt neapărat necesare pentru calitatea vieții.

CITEȘTE MAI MULT

Toate nuanțele de alb

Albul este cea mai obișnuită culoare pentru fațadele clădirilor moderne. Deloc surprinzător, fiindcă este o culoare neutră, simbol al echilibrului perfect dintre contrarii, conferind spațiului acea senzație de ordine și armonie.

CITEȘTE MAI MULT

Puterea combinațiilor naturale

Utilizarea de materiale naturale și căutarea surselor de inspirație în natură reprezintă una dintre cele mai puternice tendințe ale momentului, si ne așteptam să vedem asta mult timp de acum înainte. Prin urmare, merită să avem în vedere utilizarea pe fațade a materialelor de origine naturală sau a materialelor alternative, care le imită pe acestea.  

CITEȘTE MAI MULT