Mai puțin înseamnă mai mult - minimalismul în arhitectură
Ornamentele opulente și din belșug nu se potrivesc întotdeauna în cadrul unui interior. Însă minimalismul în arhitectură este atemporal și nu se demodează niciodată. Vă veți convinge singur că uneori mai puțin înseamnă mai mult.
Stilul minimalist pune în evidență rolul luminii în accentuarea formei unei clădiri. De aceea, albul reprezintă culoarea de bază aici, deoarece reflectă razele soarelui cel mai mult dintre toate culorile. În plus, este asociat cu puritatea și spiritualitatea și, prin urmare, este perfect adecvat arhitecturii minimaliste.
Alb, lumină și economie
Minimalismul în arhitectură este caracterizat prin străduința de a atinge armonia prin austeritatea și simplitatea formelor, fără ornamente superflue. În construcție, se utilizează materialele naturale, iar ferestrele mari sunt des folosite. Designerii aleg simetrii - linii drepte și forme geometrice de bază - cerc, dreptunghi, pătrat - sau asimetrii deliberate, bine gândite. Mai mult, acordă o atenție deosebită funcționalității. Ansamblul unei clădiri este adesea reflexia funcționalității sale, care câștigă prioritate.
Clădirea trebuie să fie scoasă în evidență prin jocul luminii, mai degrabă decât prin alte culori sau texturi. Dacă există culori adiționale, acestea sunt de obicei griul și negrul. Acestea se pot observa în elemente arhitecturale precum cadrele ferestrelor și ușilor, acoperiș, etc. Există clădiri complet sau în mare parte gri sau negre, însă acestea sunt mai degrabă rare.
Rețeta minimalismului în arhitectură
Ce trebuie să faceți pentru a obține efectul de minimalism al clădirilor? Înainte de toate, simplificați ansamblul și forma clădirii cât mai mult posibil, având grijă să mențineți simetriile, liniile drepte și formele. Arhitecții proiectelor minimaliste propun elevații monocromatice (alb sau gri, negru), realizate din maximum trei tipuri de materiale (ex. tencuială decorativă, oțel și lemn). Cel mai important element este jocul luminii, prin urmare este importantă iluminarea adecvată a clădirii, utilizarea ferestrelor mari și renunțarea la orice decorațiuni superflue.